.
Iedere dag krijgen wij bij American Steakhouse Broadway niet alleen in het restaurant leuke opmerkingen en complimenten van onze gasten, ook online ontvangen wij opvallende verhalen. Deze recensie van een gast uit de VS sprong er echter wel uit!
’I’m originally from Texas. This means that, as a resident of North Carolina, I am forever in search of decent barbecue. Because what these southern folks around here promote as barbecue is simply a vinegary mess! Now, imagine my surprise when I am visiting Utrecht in the Netherlands, and we go to this American Steakhouse Broadway on the evening of August 4, 2019. We had seen it before, but simply chalked it up as a concession to American tourists. But, our Dutch friends insisted that we would be pleased.
Well, I got a rack of ribs, and I have to say that it was some of the best ribs I have ever had! The difference is in the quality of the meat. Our food in Europe was, across the board, much better in quality than what we eat in the States. The chef also (and properly!) took his inspiration from Kansas City rather than Lexington, North Carolina. The barbecue sauce was spicy and tangy with not a hint of the hated vinegar. We were a group of 20 and we received quick and thoughtful service. Altogether, a wonderful experience!’
Wij gebruiken uiteraard al 30 jaar ons eigen geheime recept voor onze spareribs maar wij waren wel nieuwsgierig naar het verhaal achter de Kansas City ribs.
Kansas City
Kansas City ligt aan de oevers van de Missouri en is tot de dag van vandaag een belangrijk spoorwegcentrum. Ook was het ooit een belangrijk vleesverpakkingscentrum. Honderd jaar geleden trok het dan ook arbeiders aan uit het diepe zuiden. Deze arbeiders brachten hun eigen tradities van de barbecue mee, tradities die waren ontstaan op de plantages.
Naarmate de productie van vlees steeds verder geïndustrialiseerd werd en de slagerij technieken verfijnder werden, ontwikkelde de sparerib zich als een op zichzelf staand product. Kansas City maakte vervolgens aanspraak op dit vlees EN de stijl van barbecue als ‘hun’ spareribs. In Kansas City zijn spareribs een serieuze zaak. Ze worden doorgaans langzaam gerookt met een pittige rub en een dikke, ‘get-under-your-nails’ barbecuesaus.
Arthur Bryant’s
Een mooi voorbeeld van dit verhaal is Henry Perry, de vader van Kansas City Barbecue. Geboren in de buurt van Memphis, Tennessee, emigreerde Perry in 1907 naar Kansas City. Hij begon daar met de verkoop van gerookt vlees aan arbeiders in de kledingwijk. Uiteindelijk ging Perry samenwerken met de gebroeders Bryant en in de jaren vijftig werd het Arthur Bryant’s restaurant dé bestemming voor Kansas City Barbecue. Dit barbecue restaurant bestaat nog steeds en wordt geroemd als een van de beste barbecue restaurants in Kansas City.
Kansas City Barbecue stijl
Er zijn uiteraard verschillende manieren van bereiden en geen één recept zal dan ook precies hetzelfde zijn. Maar de Kansas City spareribs hebben wel degelijk een heel eigen stijl. Over het algemeen krijg je als je Kansas City spareribs bestelt mooi rokerig vlees met een licht pikante rub en een smakelijke op tomaten gebaseerde barbecuesaus. Deze saus, die zoet en plakkerig is, is uitgegroeid tot de meest universele stijl van barbecuesaus. Kansas City-stijl sauzen worden dan ook wereldwijd verkocht. Wij zijn dan ook erg in onze nopjes met het compliment van onze Amerikaanse gast!