Achter de schermen met: Dawa


Een fijne tijd in Broadway voor onze gasten is waar het Broadway team iedere dag weer naar streeft. Maar wie zitten er nou eigenlijk in dat team? En wat voor mensen zijn dat? Lees nu mee in onze serie ‘Achter de schermen met…’ . Deze keer spraken wij met: assistent-bedrijfsleidster Dawa Zoutenbier (28).

Vertel, hoe ben jij bij Broadway terecht gekomen?
Via een familie connectie! In 2014 werkte ik al ergens anders in de bediening, gewoon als bijbaantje hoor. Maar mijn twee nichtjes werkten bij Broadway en zij nodigden mij een keertje uit om na sluitingstijd een drankje te komen doen. En toen werd ik eigenlijk min of meer overgehaald om ook bij Broadway te komen werken. Best grappig dat het zo gegaan is want het bleek gewoon een perfect fit te zijn achteraf. Het was toen ook nog steeds een bijbaan voor mij trouwens, ik studeerde biologie. Maar inmiddels werk ik hier full-time als assistent-bedrijfsleidster en ik heb ook echt geen plannen om weg te gaan.

Wat maakt dit werk zo leuk voor jou?
Nou ja ten eerste gewoon het bedrijf zelf: ik werk met een super team, echt waar. En het contact met de gasten vind ik iedere dag ook weer erg fijn. Maar het allerbelangrijkste: ik hou van lekker doorwerken, hoe drukker hoe beter, ik wil gewoon volcontinu aan de bak kunnen. En dan is de horeca perfect. Een trage kantoorbaan zou ook niks voor mij zijn.

Hoe zou het team jou omschrijven?
Lekker zeg, zo’n vraag eh…nou ja in ieder geval druk en vrolijk hahaha. En het woord ‘prater’ zal ook wel bij ze opkomen, hoe vaak ik niet hoor dat ik gewoon eens mijn mond moet dichthouden….

Wat is de grootste misvatting die mensen hebben over jouw werk?
Dat vind ik wel een goede vraag want hier loop ik dan wel vaker tegenaan: dat mensen er vanuit gaan dat dit ‘alleen een bijbaantje’ is, in plaats van gewoon een full-time baan of carrière. Maar ook: ze gaan er sneller vanuit dat ik dan waarschijnlijk niet zo intelligent ben. Dat kan ik ook merken als mensen zo denken, want op het moment dat ze dan horen dat dit echt mijn werk is gaan ze ineens alles heel omslachtig uitleggen, of langzamer praten. Dat stoort mij soms wel, ik heb nota bene ook gewoon gestudeerd.

Een ander ding is dat het soms lastig uit te leggen valt dat ik anders om moet gaan met mijn tijd: horeca betekent nou eenmaal werken in de avonduren en dus kan ik niet altijd overal bij zijn.

Waar krijg jij energie van tijdens je werk?
De hoeveelheid geintjes onderling hier, echt, daar ga ik gewoon voor. Het houdt ook nooit op hahaha. En verder ben ik extra energiek op hele drukke avonden: hoe meer gasten hoe beter!

Wat is de gekste situatie die je ooit hebt meegemaakt tijdens je werk?
Het gekst blijft toch de mensen die vragen of ze de kip ook ‘rare’ gebakken kunnen krijgen…

Opvallend, dat werd ook genoemd door je collega Stef.
…nou kijk, dat zegt al genoeg hahaha! Ook leuk was de mevrouw die vroeg of we alcohol-vrije vodka hadden. Vraag mij nog steeds af of ze serieus was.

Wat zijn je sterke punten, welke je zwakkere?
Ik ben erg goed in inschatten wat de mood is van een tafel, of gasten graag met rust gelaten willen worden of juist veel aandacht willen. Dat is wel erg belangrijk vind ik, voor de gasten zelf natuurlijk sowieso, maar voor mijzelf ook fijn, want als ik aan iedere tafel even veel aandacht zou gaan geven vertraagt dat mijn tempo behoorlijk en dan loopt het ergens spaak.
Soms denken mensen dat bedienend personeel dat extreem veel aandacht geeft aan een tafel vast ook wel extra gewaardeerd wordt, ook met fooien bijvoorbeeld, maar het kan juist tegen je werken als het gezelschap liever met rust gelaten wordt.

Zwakkere punten (denkt na)…ik ben best chaotisch. En nogal een flapuit, kan soms een beetje te explosief met mijn woorden komen ook. Ik moet in ieder geval geregeld terugkomen op iets wat ik er zonder nadenken uit flapte. Ik loop ook met een tas rond met de tekst ‘Ik ben het niet altijd met mijn eigen woorden eens’…nou je, je snapt wel waar ik heen wil hè?

Ooit overwogen om een andere carrière te beginnen?
Nee. Nee echt niet. Dit is het voor mij.

Oké maar stel dat je vanaf morgen nooit meer in de horeca zou kunnen werken?
Dan ga ik weer studeren, biologie dus. Ander werk, ik zou het echt niet weten.

Je hebt nog wel een tijdrovende hobby, klopt dat?
Ja absoluut: basketbal. Ik ben coach van het VU20 team eredivisie bij Utrecht Cangeroes. Ik heb zelf altijd heel fanatiek gespeeld, vanaf mijn 7e tot en met mijn 24ste. Toen ik daarmee stopte wilde ik wel betrokken blijven bij de sport, vandaar het coachen. Het is voor mij echt de mooiste sport ter wereld: de snelheid, het teamwork, het hele fysieke aspect, fair play. Dat zal ik nooit loslaten denk ik en ik steek daar ook echt veel tijd en energie in.

Waar ter wereld zou jij het liefste willen wonen?
UTRECHT! Ja sorry, maar ik ben nou eenmaal een echte Utrechtse hahaha! Mijn familie woont hier ook en ik zal ook nooit echt ver van mijn familie vandaan willen wonen. Toen een van mijn nichtjes in Costa Rica ging wonen ging ik daar op bezoek en dacht ik ‘Ja oke, ik snap wel waarom ze hier wil zijn, zo mooi, die natuur, de rust, het leven daar qua tempo.’ Maar ik ken mijzelf, ik zou het gewoon niet kunnen. Als ik dan ECHT een andere plek zou moeten noemen zeg ik Berlijn. Ik ga daar ieder jaar naartoe, die stad ben ik echt gek op. Nee mij moet je niet uit de stad weghalen, ik hou van de drukte.

Heb jij ooit een beroemde persoon ontmoet in Broadway?
Nou ja ontmoeten is een groot woord maar de actrice Jelka van Houten heeft hier gegeten en daar ben ik toevallig groot fan van, ik vind haar zo grappig. Maar goed, dan word ik vervolgens ook heel zenuwachtig en dan heb je weer niks aan mij.

Lekker random: is er een film die je erg leuk vindt maar waar je je eigenlijk voor schaamt?
Oooh dit is echt erg wat ik nu ga zeggen maar ik ga dus helemaal voor die zoetsappige Kerstfilms en dan vooral voor de film ‘Christmas Inheritance’. Die is echt te erg maar die MOET ik gewoon ieder jaar wel een paar keer kijken.

Laatste vraag: favoriete drankje en het lekkerste gerecht van de menukaart?
Tequila ‘straight up’, maar wel van een goed merk hoor! En dan een lekkere prime rib, dan maak je mij heel blij.

Dank je wel Dawa voor het leuke interview!

Deel via