De don’ts van de perfecte steakThuis een goede steak bereiden is echt niet heel erg moeilijk. En zelfs als het je allereerste keer is en je vraagt je af hoe je het moet aanpakken: een klein rondje Internet levert je al snel veel do’s op. Maar ongeacht of je nou een steak in de pan, oven of op een grill gooit, er zijn toch ook echt een paar don’ts. Wij noemen er hier vier…doe er je voordeel mee!

Direct uit de koelkast in de panVingers omhoog, wie maakt zich hier nou niet schuldig aan? Je komt thuis van je werk, je hebt een drukke dag achter de rug en een fraaie steak lonkt naar je vanuit de koelkast. Heel verleidelijk om dan direct een pan op het fornuis te zetten en aan de slag te gaan maar dat is dus echt geen goed idee: het plotseling verhitten van koud vlees zorgt ervoor dat het vlees ongelijkmatig gaart. En nog veel erger: de buitenkant is al gaar terwijl de kern nog rauw is.

Onze tip: haal het vlees uit de koelkast en laat het 30 minuten tot een uur op kamertemperatuur staan. Schenk een goed glas wijn in of maak een lekker aperitief, het is de wachttijd echt waard.


Het zout vergetenEen heel klassieke fout: helemaal vergeten om het vlees te zouten óf veel te laat. Los van het soort vlees dat je gaat bereiden: het niet op tijd op smaak brengen met zout heeft een heel slechte invloed niet alleen op de smaak maar ook op de structuur van het vlees.

Onze tip: Bestrooi het vlees met zout vóór het bakken of grillen, dit helpt ook om een droog oppervlak op de steak te creëren waardoor het beter kan dichtschroeien.

Te vroeg kruidenJe zou kunnen denken dat wat voor zout geldt ook voor kruiden geldt maar daar hebben we dus fout nummer drie: als je te snel kruiden strooit op de steak zullen deze verbranden vóórdat ze de kans krijgen om het vlees op smaak te brengen.

Onze tip: wacht met het gebruik van peper of andere kruiden tot de steak van het vuur of uit de oven komt.


Bang zijn voor hoog vuurHoe je de steak ook gegaard wilt hebben, of dat nou rare of well-done is, vergeet nooit het volgende: zorg voor een mooie diepe schroeiing met een grote korst aan de buitenkant. En dat valt echt niet te bereiken op een laag pitje of als je koekenpan niet warm genoeg is.

Onze tip: draai hoog dat vuur! Verwarm de pan goed voor en zorg tijdens het schroeien voor die hoge temperatuur. Dit geldt ook voor de oven en de grill: zonder hitte geen goede steak.

Deel via