Zeg jij steak dan zeggen wij WIJN!Bij Broadway American Steakhouse draait alles om de perfecte steak. Sappig, mals, en boordevol smaak – het is een ervaring die jij als vleesliefhebber kan waarderen. Maar wist je dat het kiezen van de juiste wijn net zo belangrijk kan zijn als de steak zelf? Laten we daarom eens dieper ingaan op de kunst van het combineren van wijn en steak.

 


De juiste wijn is belangrijk


Wijn is meer dan alleen een drankje. Het is een kunstvorm op zich en kan de smaakbeleving van jouw maaltijd enorm verbeteren. Met de juiste wijn kan je de smaken van een gerecht aanvullen, in balans brengen en er zelfs hele nieuwe dimensies aan toevoegen. Dit geldt dus ook voor steaks, waarbij de textuur en de smaak van het vlees perfect kunnen samengaan met bepaalde wijnen.

 

De basisprincipes van het wijnproeven

Om te begrijpen welke wijn bij een steak past, is het handig om enkele basiselementen van wijnproeven te kennen:

 

Smaakprofiel
Wijnen kunnen variëren van droog tot zoet en van licht tot vol. Bij steak past meestal een medium tot volle wijn, omdat deze de robuuste smaken van het vlees goed kan aanvullen.

Tannines 

Tannines zijn de natuurlijke verbindingen in wijn die een droog en bitter gevoel in de mond kunnen veroorzaken. Steaks bevatten veel eiwitten, wat goed samengaat met tanninerijke wijnen.

Zuurgraad
De zuurgraad van een wijn kan variëren van laag tot hoog. Bij steaks is het vaak het beste om te kiezen voor een wijn met een gematigde zuurgraad, zodat deze niet te veel concurreert met de smaak van het vlees.

Aromatische eigenschappen
Wijnen kunnen een breed scala aan aroma’s hebben, van fruitig tot kruidig. Kies aroma’s die passen bij de sauzen of kruiden die bij je steak worden geserveerd.

 

 

Wat is een goede wijn-steak combinatie?

 

T-Bone
De T-Bone is een favoriet onder steakliefhebbers vanwege de combinatie van grote, malse lende en sappige rib-eye. Deze steak heeft een rijke smaak en een stevige textuur, waardoor hij perfect samengaat met een krachtige rode wijn zoals Cabernet Sauvignon. De tannines in de Cabernet Sauvignon helpen de eiwitten in het vlees te verzachten, terwijl de smaken van zwart fruit en kruiden de smaak van de steak aanvullen.

Uit onze wijnselectie: de Bordeaux Cabernet Sauvignon/ Merlot / Chateau Sissan / Frankrijk / vol / zwart fruit / ceder

 

Tenderloin
De tenderloin, oftewel de ossenhaas, is de koning onder de steaks vanwege zijn extreme malsheid en subtiele smaak. Deze steak heeft niet veel nodig om te schitteren, dus een zachte rode wijn zoals Pinot Noir is ideaal. De Pinot Noir heeft lichte tannines en fruitige aroma’s en zullen de delicate smaak van de Filet Mignon aanvullen zonder deze te overweldigen.

Uit onze wijnselectie: Pinot Noir/ La Forge / Pays d’Oc Frankrijk / zacht/ vanille/ kruidig

 

 

Ribeye
De Ribeye steak staat bekend om zijn rijke marmering en uitgesproken smaak. Deze steak heeft een wijn nodig die zijn robuustheid kan evenaren. Een Merlot of een Malbec is een perfecte keuze. Beide wijnen bieden een goede balans tussen tannines en fruitigheid, wat weer goed samengaat met de smaakvolle Ribeye.

Uit onze wijnselectie: de Merlot / Cesari Essere / Veneto Italië / soepel / zacht / pruimen / kersen óf de Malbec reserve / Finca el Origen / Uco Valley Argentinië /kruidig / chocola / bosbes

 

Sirloin
De Sirloin is een andere populaire steak met een stevige textuur en een uitgesproken smaak. Een rode Bordeaux-wijn, zoals een Cabernet-Merlot blend, is een geweldige keuze om de smaken van deze steak naar voren te brengen. De complexe smaken van Bordeaux passen goed bij de hartige en kruidige karakteristieken van de New York Strip.

Uit onze wijnselectie: de Bordeaux Cabernet Sauvignon/ Merlot / Chateau Sissan / Frankrijk / vol / zwart fruit / ceder

 

Rib Roast
De sterke tanninestructuur en de volle body van een Barolo wijn passen goed bij de rijke smaak van een rib roast. Deze wijn heeft ook voldoende zuurgraad om het vettige karakter van dit prachtige stuk vlees in balans te brengen, wat weer zorgt voor een harmonieuze smaakcombinatie.

Uit onze wijnselectie: Barolo / Batasiolo / Piemonte Italië / zwaar / zwart fruit / tannines

 

 

De perfecte wijn uitgekozen? Ga dan voor optimaal genieten!

 

Serveertemperatuur
Zorg ervoor dat je zowel de wijn als de steak op de juiste temperatuur serveert. Rode wijn moet meestal worden geserveerd op kamertemperatuur (ongeveer 18-20 graden Celsius).

Decanteren 

Voor sommige rode wijnen kan het nuttig zijn om ze te decanteren om zuurstof toe te laten en de aroma’s te openen. Dit kan vooral gunstig zijn voor oudere rode wijnen.

Proef en experimenteer 

Elk gehemelte is anders, dus wees niet bang om verschillende wijnen te proberen en te ontdekken welke het beste bij jouw persoonlijke voorkeur en de steak van je keuze passen.

Schoonheid in eenvoud
Soms is de beste wijn-spijscombinatie de eenvoudigste. Geniet van de smaken en laat ze op je tong dansen zonder al te veel afleiding.

 Het kiezen van de juiste wijn bij je steak kan jouw eetervaring naar een hoger niveau tillen. Experimenteer, proef en ontdek welke combinaties het beste bij jou passen: het Broadway team adviseert jou over de beste combinaties uit onze uitgebreide wijnselectie.

Proost op een smaakvolle en onvergetelijke maaltijd!

 

NB Bij Broadway nemen wij onze wijnen natuurlijk zeer serieus maar dat het niet altijd zo serieus hoeft te zijn laat de stand-upkomiek Michael McIntyre hier zeer goed zien:

Deel via