Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden


Laten we even voorop stellen: spareribs zoals je ze bij ons eet…dat gaat em thuis nooit worden natuurlijk ;-). Maar zelf bereiden is lang niet zo intimiderend als het lijkt. Lees hier hoe je te werk gaat, van spareribs kopen tot je tanden erin zetten…en gewoon in de oven!

Waar moet je op letten bij het kopen van spareribs?

Er is geen twijfel over mogelijk, spareribs zijn populair en om heel goede redenen: ribvlees mag dan wel de reputatie hebben dat het taai en soms vet is, als het de tijd krijgt om mooi te garen verandert het in bijzonder mals en smaakvol vlees waar je je vingers bij af likt.

Alhoewel iedereen het heeft over spareribs in het algemeen moet je onderscheid maken tussen wat feitelijk de spareribs zijn en de baby back ribs. Spareribs worden gesneden van het onderste deel van de ribben en het borstbeen, de zogeheten baby back ribs komen dan weer van het bovenste deel. Spareribs hebben langere en krommere botten, baby back ribs hebben kortere en rechtere botten.

Als je ribs koopt bij de slager of supermarkt zie je dat deze verkocht worden aan één stuk. Ga uit van een gewicht van ongeveer 1,5 kg met minimaal 11 botten per stuk, dit moet voldoende zijn voor twee personen (tenzij je met HEEL hongerige mensen te maken hebt). Een heel stuk ribben kan veel lijken maar onthoud dat minstens de helft van dat gewicht (als het niet meer is) bestaat uit bot.

Om er zeker van te zijn dat je een mooi stuk mee naar huis neemt let je op de kleur van het vlees: mooie ribs zijn roze-rood van kleur met een subtiele vetadering (vet zorgt voor smaak dus maak niet de fout om voor mager te gaan). Koop vooral geen ribs die heel bleek van kleur zijn of donkere plekjes in het vet hebben.

Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren. Neem ruim de tijd om de ribs te ontdooien (in de koelkast natuurlijk) voor je ze bereidt: ga uit van zo’n 12 tot 14 uur.

En nu aan de slag!

Meteen een filmpje bekijken? Scroll dan naar beneden. Of lees eerst hier de gouden tips!

Begin 1 dag van tevoren met een ‘dry rub, of marinade
Vanuit smaak oogpunt is het sowieso heel belangrijk om de ribs te coaten met een dry rub of een marinade, maar het moment waaróp bepaalt het uiteindelijke smaakresultaat. Hoe meer tijd de smaak van de rub of marinade heeft om in het vlees door te dringen, hoe intenser de smaak zal uitpakken – vooral omdat de meeste rubs en marinades genoeg zout bevatten om het vlees mals te maken. Het beste is om deze smaakmakers dan ook al een dag van te voren op het vlees aan te brengen.

Bereid de ribs niet als ze net uit de koelkast komen
In plaats van de ribs klaar te maken direct vanuit de koelkast adviseren wij om ze eerst 30 minuten in kamertemperatuur te laten rusten. De iets hogere temperatuur van het vlees zorgt ervoor dat het gelijkmatiger zal garen.

Voeg een barbecuesaus pas toe tegen het einde van de kooktijd
Als je van plan bent om de ribs tijdens de bereiding ook nog te bedekken met een barbecuesaus, wacht dan tot het eind. De saus pas aan het einde toevoegen zorgt ervoor dat je opschietende vlammetjes in de oven en verbrande stukken voorkomt.

Een beetje roze is okay
Echt waar, een heel klein beetje roze binnenin is niet om van te schrikken: de kerntemperatuur, en niet de kleur, is de beste indicatie van gaarheid.

Houdt een kerntemperatuur aan van minimaal 63-65 °C
De beste manier om de garing van de ribs in de gaten te houden is door te meten met een vleesthermometer. Varkensvlees moet gegaard worden tot een minimale kerntemperatuur van 63-65 °C. Door de relatief hogere taaiheid van ribs en de langere bereidingstijd echter zal de uiteindelijke temperatuur van het vlees meestal nog hoger uitpakken.

Spareribs uit de oven
Spareribs kun je het beste bereiden op een lage temperatuur (ongeveer 149 °C) en er ruim de tijd voor nemen. De oven is dan ook, zeker voor thuis, eigenlijk de perfecte methode.

Je begint met een paar minuten direct onder de ovengrill om het vlees eerst aan te laten bruinen, daarna worden de ribs in de oven meerdere uren gebakken op een lage temperatuur (149 °C) totdat ze super mals zijn.

Voor het allerbeste resultaat leg je de ribs niet direct op een bakplaat maar zet je eerst een ovenrekje op de bakplaat en leg je de ribs op het rekje. Hierdoor kan de hitte goed circuleren rond het vlees.

(Let op: de genoemde temperatuur in dit filmpje is in Fahrenheit, houdt daarom 149 °C  aan)

Photos courtesy of TheKitchn

Deel via