Bier en vlees: beter wordt het niet!

 

Wijn wordt vaak nog gezien als de ster van de show als het gaat om drankjes bij een maaltijd, maar bier kan een verrassend goede keuze zijn, juist in combinatie met een mooi stuk vlees. Duik dus met ons mee in de kunst van bier-vleescombinaties!

 

Bier als perfecte partner

Denk je bij wijn meestal aan elegantie en verfijning, bier biedt overduidelijk een andere, maar zeker niet minder aangename ervaring. Het bruisende en verfrissende karakter van bier kan de rijke, vlezige smaken van steaks bijvoorbeeld uitstekend aanvullen. Het koolzuur helpt ook als het ware bij het schoonspoelen van de smaakpapillen en zorgt ervoor dat elke hap van je steak weer als nieuw proeft.

 

 

Basisprincipes van het bierproeven

Om te begrijpen welk bier het beste bij een steak past, is het nuttig om eerst wat basiselementen van bierproeven te kennen. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

Bierstijl
Bieren variëren sterk in smaak, aroma en karakter. De bierstijl die je kiest bepaalt dan ook grotendeels hoe goed het bij je steak past. Over het algemeen zijn bieren met een rijke, volle smaak en een matige tot hoge alcoholpercentage goede keuzes voor steaks.

Bitterheid
De bitterheid van bier wordt vaak uitgedrukt in IBU (International Bitterness Units). Steaks kunnen de bitterheid van een bier helpen verzachten, dus je kunt er eentje kiezen met een matige bitterheid om te beginnen.

Aromatische eigenschappen
Bieren kunnen aroma’s hebben variërend van fruitig tot kruidig tot geroosterd. Kies aroma’s die passen bij de kruiden en sauzen die bij je steak worden geserveerd.

Alcoholpercentage
Sterkere bieren met een hoger alcoholpercentage kunnen de smaak van de steak versterken. Let wel op dat je niet te ver gaat, anders kan de combinatie al snel te overweldigend worden.

 

 

Verschillende combinaties

Met de basisbeginselen in gedachten gaan we nu eens kijken welke bieren het beste samengaan met de verschillende soorten steaks.

Sirloin
De sirloin is een stevige steak met een uitgesproken smaak. Een IPA (India Pale Ale) kan een geweldige keuze zijn, vooral als je van hoppige bieren houdt. De hopbitterheid en citrusachtige aroma’s van een IPA contrasteren mooi met de smaak van de sirloin.

Uit onze bierselectie: Hangende Harry IPA van de tap / licht bitter met mooie tonen van citrus


Tenderloin
De tenderloin is een zachte, malse steak met een subtiele smaak. Een lichtere bierstijl zoals een Blonde Ale of een lichte Pale Ale past hier goed bij. Deze bieren bieden verfrissende eigenschappen en een milde hopbitterheid die de tenderloin perfect aanvullen.

Uit onze bierselectie: Disco Daisy Blond / lichtfris met weinig bitter óf Eleven /Papa Beer NEIPA / de lichte citrustonen van een IPA met een lagere bitterheid

Ribeye
De ribeye heeft een rijke marmering en uitgesproken smaak. Deze steak gaat geweldig samen met een Amber Ale of een Brown Ale. Deze bieren hebben een mooie balans tussen moutigheid en hopbitterheid waardoor ze de smaak van de ribeye versterken zonder deze te overweldigen.

Uit onze bierselectie: Grimbergen Tripel / eenvoudige elegantie / hint van mout met voldoende tegengewicht

T-Bone Steak
De T-Bone is een koninklijke keuze voor bierliefhebbers. De rijke smaak en stevige textuur van deze steak gaan goed samen met een krachtig bier zoals een Stout of een Porter. Deze bieren hebben geroosterde, koffie-achtige smaken die de smaak van de steak aanvullen zonder deze te overheersen.

Uit onze bierselectie: Grimbergen Dubbel / karamel, koffie en zoethout

Rib Roast
De Rib Roast is een veelzijdig stuk vlees dat prima samengaat met de karamel en chocolade toetsen van een donker bier zoals Bockbier.

Uit onze bierselectie: Vandestreek Turf ‘n Surf / tripel / zeezout en rook óf vraag naar ons bier van de wisseltap in de herfst- en wintermaanden

 

Onze bierkaart

Op onze bierkaart vind je dus een ruime keuze in bekende maar ook minder bekende én lokale bieren. Kom je er zelf niet uit? Vraag gewoon eens advies aan ons team, zij helpen je graag bij het maken van een goede keuze.

 


Extra biertips

Als je de perfecte bierkeuze hebt gemaakt zijn hier nog wat tips om optimaal van deze smaakvolle combinatie te genieten.

Serveertemperatuur
Zorg ervoor dat het bier op de juiste temperatuur wordt geserveerd. Over het algemeen worden stevige bieren zoals Stouts en Ales bij iets koelere temperaturen gedronken, tussen de 8-12 graden Celsius.

Experimenteer
Bier-vleescombinaties zijn persoonlijk, dus wees niet bang om te experimenteren en verschillende bierstijlen te proberen met verschillende steaks.

Proef de lokale smaak
Ontdek de lokale bierscene en ondersteun lokale ambachtelijke brouwerijen door hun bieren te proberen met jouw favoriete steaks.

 

 

Het Broadway team nodigt je uit om te komen genieten van onze heerlijke steaks en uitgebreide selectie bieren. De juiste bierkeuze kan jouw smaakervaring naar een geheel nieuw niveau tillen. Proost op een smaakvolle en verrassende maaltijd!

 

 

 

Deel via