We love the hamburger!

De hamburger, een culinair fenomeen dat veel meer is dan alleen een broodje met wat gehakt: van 19e-eeuws Hamburg tot de drive-ins van de Verenigde Staten, dit broodje heeft een heel unieke reis gemaakt en is daardoor niet meer weg te denken van het culinaire toneel.

 


Duitse invloeden in Amerika

Hoewel de exacte oorsprong van de hamburger betwist wordt, zijn er verschillende theorieën die licht werpen op hoe dit gerecht zijn weg vond naar miljoenen mensen over de hele wereld. Een van de meest gangbare theorieën stelt dat de oorsprong van de hamburger terug te voeren is naar het 19e-eeuwse Hamburg in Duitsland. In die tijd was gehakt vlees een veelvoorkomend voedsel in de Duitse keuken. De ‘Hamburgse steak’ was een populair gerecht onder zeelieden die Hamburg bezochten. Het bestond uit gehakt rundvlees dat op smaak was gebracht en tot een platte schijf was gevormd. Het werd vaak geserveerd met brood of broodkruimels om het vocht op te nemen.

 

 

Een andere theorie gaat er juist van uit dat de hamburger zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten, waar Duitse immigranten hun culinaire tradities mee naartoe namen. Aan het einde van de 19e eeuw begonnen Duitse immigranten in steden als New York en Chicago eetstalletjes te openen waar ze gehakt vlees serveerden tussen broodjes. Deze vroege versies van hamburgers werden soms ‘Hamburg-style beefsteak’ genoemd, verwijzend naar hun Duitse afkomst.

 


De opkomst van de hamburgerketens

Pas aan het begin van de 20e eeuw werd de hamburger echt populair in de Verenigde Staten, met als mijlpaal de introductie van de White Castle-keten in 1921 in Wichita, Kansas. White Castle was een van de eerste restaurants die zich specialiseerden in (vierkante!) hamburgers die sliders genoemd werden en deze werden op grote schaal geproduceerd. Mede door hun efficiënte productiemethoden en consistente kwaliteit werden White Castle-hamburgers al snel erg populair bij Amerikaanse consumenten.

Naarmate de populariteit van de hamburger groeide, verschenen er steeds meer variaties en innovaties. In de jaren 1940 en 1950 werden drive-in restaurants en diners een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse eetcultuur, waar hamburgers vaak het hoofdgerecht waren. De opkomst van fastfoodketens zoals McDonald’s, Burger King en Wendy’s in de jaren 1950 en 1960 bracht de hamburger naar een nog breder publiek waardoor het bijdroeg bij aan zijn status als een icoon van de Amerikaanse keuken.

 


De wereldwijde verspreiding van de hamburger



Hoewel de hamburger dus zijn wortels heeft in de Verenigde Staten en Duitsland, heeft het gerecht zich in de loop der jaren over de hele wereld verspreid. Bovendien werd het steeds aangepast aan lokale smaken en tradities. In allerlei landen hebben hamburgers een unieke draai gekregen met ingrediënten en smaken die kenmerkend zijn voor die regio’s en natuurlijk het tijdbeeld. Toevoegingen als avocado en de opkomst van vegetarische en vegan burgers zijn daar een perfect voorbeeld van.

De hamburger is dus niet alleen een alledaags gerecht, maar ook een symbool van globalisering en culturele uitwisseling. Of je nu geniet van een klassieke cheeseburger in een Amerikaans fastfoodrestaurant of een gourmet hamburger met exotische toppings in een trendy restaurant, de hamburger blijft een gerecht dat bij hele generaties in de smaak valt. Met zijn rijke geschiedenis en voortdurende evolutie zal de hamburger ongetwijfeld een prominente plaats blijven innemen in de culinaire wereld.

 


Thuis aan de slag met de hamburger? Wij gaan voor deze!

 

Ingrediënten voor 4 hamburgers
  • 500 gram goede kwaliteit rundergehakt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl Dijon-mosterd
  • 1/2 el Worcestershire-saus
  • handje fijngehakte verse peterselie
  • 1 augurk, fijngehakt
  • 1 eigeel
  • 1 el olie naar keuze
Voor het serveren
  • 150 á 200 gram kaas zoals cheddar, gruyère of taleggio, in plakjes
  • 4 broodjes, hard of zacht…het is aan jou!
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl Dijon-mosterd
  • toppings naar keuze: avocado, tomaat, (rode) ui, extra augurk, gebakken ei, bacon, ansjovis, ketchup, BBQ saus etc
  • slablaadjes mogen echt niet ontbreken

 


Bereidingswijze
  • Doe de ingrediënten voor de hamburgers in een grote kom, breng op smaak met peper en zout en meng goed.
  • Dek af en koel 1 uur in de koelkast
  • Vorm met licht vochtige handen het mengsel tot 4 hamburgers
  • Verhit een grillpan of de barbecue en bestrijk beide kanten van de hamburgers met de olie
  • bak ze 3-4 minuten aan elke kant
  • Verwarm ondertussen de ovengrill voor op middelhoog
  • leg op elke hamburger een plakje kaas en leg ze 2 minuten onder de grill totdat het bubbelt.
  • Een andere optie is om de kaas op de hamburgers in de pan te leggen en even te laten meebakken met een deksel op de pan
  • Rooster tegelijk ook de hamburger broodjes tot ze licht goudbruin zijn
  • Meng de mayonaise met de mosterd en smeer dit op de onderkant van elk broodje.
  • En dan het grote debat: ga je voor de volgorde ‘eerst sla, dan de burger en dan de rest van de toppings’, of ben jij team ‘sla, alle toppings en dan pas de burger? De meningen verschillen daarover!
  • Dek af met de andere helft van het broodje en smullen maar

 

 

Val jij in de categorie ‘hamburgers eten is zo’n gedoe’ of nog een graadje erger ‘alles kleddert bij jou direct op het bord’? Dan wordt het tijd voor een instructievideo:

 

 

Deel via