Out of the box: 3 unieke visbereidingen van de grill!

Bij Broadway denk je misschien aan steak en spareribs. En eerlijk is eerlijk: dat is ook waar ons hart sneller van gaat kloppen. Maar vis kan óók op het vuur. En als je hem met dezelfde aandacht behandelt als vlees, krijgt hij net zo veel karakter.

Drie keer vis op de grill — drie keer anders dan je denkt.

 

 

Zalm van de grill met bourbon glaze

Zalm hoeft niet zachtjes te worden gestoomd of gebakken, hij mag gerust even de hitte van de grill voelen. 
Deze variant combineert het volle, vettige van zalm met een rokerige bourbon glaze die tegelijk zoet en kruidig is.

Het resultaat? Een gerecht dat net zo goed op tafel past als een ribeye.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 2 zalmfilets met huid
  • 2 eetlepels bourbon
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • snufje zwarte peper

Zo maak je het:

  • Meng de bourbon, honing, sojasaus, knoflook en mosterd in een pannetje en laat het op laag vuur inkoken tot een stroperige glaze.
  • Verhit de grill tot goed heet en leg de zalm met de huidkant naar beneden.
  • Bestrijk de bovenkant met de glaze en grill de zalm 3–4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte.
  • Serveer met een laatste lik glaze en een beetje versgemalen peper.

Tip: Wil je een extra laagje diepte? Voeg een scheutje sinaasappelsap toe aan de glaze, dat haalt de bourbon en honing perfect omhoog.

 

 

Blackened fish – pittig en zuidelijk

Deze klassieker uit Louisiana ontstond uit eenvoud: een visfilet, een hete grill en een mengsel van kruiden dat meer temperament had dan de kok zelf.

“Blackened” betekent niet zwart verbrand, maar gekaramelliseerd — een korst vol smaak die smelt bovenop sappige vis.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 2 stevige witvisfilets (bijv. kabeljauw of meerval)
  • 2 eetlepels boter, gesmolten
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • snufje tijm, oregano, peper en zout

Zo maak je het:

  • Meng alle kruiden door elkaar tot een rub.
  • Bestrijk de vis met gesmolten boter en wrijf de kruidenmix stevig in.
  • Verhit de grill (of gietijzeren pan) tot hij goed heet is en bak de filets 2–3 minuten per kant.
  • Zodra de korst donker en geurend is, is de vis klaar.

Tip: Serveer met een lepel frisse yoghurtdip of limoenmayo, het contrast met die warme kruiden is waanzinnig.

 

 

Tonijnsteak met sesam en limoendressing

Tonijn is de biefstuk onder de vissen: stevig, krachtig, en op z’n mooist als hij nog rauw van binnen is.

Met een dunne korst van sesamzaad en een frisse limoendressing krijg je de perfecte balans tussen kracht en subtiliteit.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 2 tonijnsteaks
  • 2 eetlepels witte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes (optioneel, voor kleurcontrast)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel sesamolie
  • verse koriander of bosui voor de afwerking

Zo maak je het:

  • Meng de sojasaus, limoensap en sesamolie tot een dressing.
  • Dep de tonijn droog en druk beide kanten in de sesamzaadjes.
  • Verhit de grill met een beetje olie en schroei de tonijnsteaks 1 minuut per kant (de binnenkant blijft rauw).
  • Snijd in dunne plakken en serveer met de dressing en verse koriander.

Tip: Nog meer umami? Lepel er vlak voor het serveren wat geroosterde sesamolie overheen. Klein detail, groot verschil.

 

Durf jij out of the box te vissen?

Bij Broadway houden we van vuur, smaak en karakter, of dat nu van een steak komt of van een stuk zalm. Wie weet tover jij binnenkort een van deze visgerechten van jouw thuis grill.

Als je bij ons aanschuift: laat je dan verrassen, want ook in een steakhouse kan vis de hoofdrol pakken.

Deel via