Van foutje naar groot succes!

Jij denkt misschien dat ze zo bedacht zijn, maar toch zijn sommige van de meest geliefde gerechten ter wereld het resultaat van puur toeval of improvisatie. Hier zijn tien voorbeelden van bekende gerechten die toch echt per ongeluk zijn ontstaan.

 

Chocolate chip cookies

In 1938 probeerde Ruth Wakefield, de eigenaresse van de Toll House Inn in Massachusetts, chocoladekoekjes te maken. De bedoeling was dat de chocola zou smelten en gelijkmatig door het beslag verdeeld word. In plaats daarvan behield de chocolade zijn vorm, en zo ontstonden uit een foutje de eerste chocolate chip cookies.

 

Champagne

Volgens de legende ontdekte de monnik Dom Pérignon de champagne in de 17e eeuw toen hij probeerde wijn te maken. Door een tweede gisting in de fles ontstonden er bubbels. Wat begon als een foutje, werd de meest gevierde mousserende wijn ter wereld.

 

Potato chips

In 1853 werd George Crum, een kok in een resort in Saratoga Springs, gevraagd om zijn aardappelen dunner te snijden en knapperiger te maken na een klacht van een gast. Hij sneed de aardappelen uit ergernis extreem dun en frituurde ze tot ze knapperig waren. De gast was echter blij, en de potato chip was geboren.

 

Steak tartare

Steak tartare, een rauw vleesgerecht dat vaak wordt geserveerd met uitjes, kappertjes en een rauw ei, vind als legende zijn oorsprong bij de Turkic strijders. Ze reden lange afstanden zonder tijd om voedsel te koken en legden rauw vlees onder hun zadel. Door de beweging van het paard werd het vlees mals en eetbaar, en zo ontstond een onverwachte delicatesse.

 

Waterijsjes

In 1905 liet de 11-jarige Frank Epperson per ongeluk een mengsel van limonadepoeder en water buiten staan met een roerstokje erin. Het bevroor ’s nachts en hij ontdekte een nieuwe soort ijslolly. Zo ontstond de popsicle of het waterijsje, een bijzonder verfrissend foutje.

 

Tarte Tatin

Deze Franse omgekeerde appeltaart werd per ongeluk gecreëerd door de Tatin-zusters in de late 19e eeuw. Ze lieten de appels te lang koken en probeerden de taart te redden door het deeg bovenop te plaatsen en het geheel in de oven te bakken. Het resultaat was een heerlijke, gekarameliseerde appeltaart.

 

Worcestershire sauce

In de jaren 1830 probeerden chemici John Lea en William Perrins een saus te maken naar een recept dat een edelman hen had gegeven. Het mengsel dat ontstond was oorspronkelijk echt oneetbaar, maar nadat het enkele jaren in een kelder had gefermenteerd, ontdekten ze dat het een heerlijke smaak had gekregen. Zo werd Worcestershire sauce geboren.

 

Nachos

In 1943 serveerde Ignacio “Nacho” Anaya, een maître d’hôtel in Mexico, een groep Amerikaanse militaire echtgenotes een snack van tortilla chips bedekt met gesmolten kaas en jalapeños. Dit improvisatiegerecht werd een instant hit en staat nu wereldwijd bekend als nachos.

 

IJshoorntjes

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis raakte een ijsverkoper door zijn voorraad schaaltjes heen. Een naastgelegen wafelverkoper rolde snel zijn wafels op in de vorm van een kegel om het ijs in te serveren. En zo werd het ijshoorntje uitgevonden.

 

Buffalo Wings

In 1964 kreeg Teressa Bellissimo, eigenaresse van de Anchor Bar in Buffalo, New York, onverwachts bezoek van haar zoon en zijn vrienden. Ze besloot om kippenvleugels te frituren die normaal gesproken voor soep werden gebruikt, en bedekte ze met een pittige saus om er een snelle snack van te maken. Buffalo wings waren geboren, tot vreugde van snackliefhebbers overal.

 

Of het nu gaat om een vergissing, een vergeten ingrediënt of improvisatie, culinaire creaties kunnen uit onverwachte hoek komen. Dus de volgende keer dat jij iets nieuws probeert in de keuken en het eindigt als een foutje? Bedenk dan dat je misschien wel de volgende grote culinaire hit hebt ontdekt. Tja, en als het echt mislukt kan je natuurlijk altijd nog een tafeltje bij ons boeken.

Deel via