Amerikaanse klassiekers: de hotdog

Als er één gerecht is dat synoniem staat voor de Amerikaanse snelle hap én de stedelijke cultuur, dan is het wel de hotdog. Een sappige worst in een (meestal) zacht broodje, geserveerd met lekkere toppings – tja, de hotdog is dan toch echt wel een icoon in de Amerikaanse eetcultuur. Maar hoe is de hotdog eigenlijk ontstaan? Duik met ons in een stukje geschiedenis!

 

Hoe het begon

De geschiedenis van de hotdog gaat terug tot ver voor de opkomst van Amerika zoals we het vandaag kennen. De oorsprong van de hotdog wordt toegeschreven aan Wenen in Oostenrijk, waar een soortgelijk gerecht als sinds de 17e eeuw bekend staat als de “wienerwurst”. Deze worst, gemaakt van rundvlees, varkensvlees óf een combinatie van beide, werd populair in heel Europa en werd al snel geassocieerd met de typisch Duitse eetcultuur.

De naam ‘hotdog’ heeft dan een wat meer controversiële oorsprong. Er wordt beweerd dat het voor het eerst werd gebruikt in de Verenigde Staten eind 19e eeuw, toen worstverkopers op Coney Island in New York City hun producten begonnen te verkopen als ‘dachshund sausages’ (oftewel: teckel worsten). Anderen beweren echter dat deze term al eerder werd gebruikt in Duitsland überhaupt voordat het naar Amerika kwam. Wat de echte oorsprong dan ook is, de hotdog zoals we die vandaag kennen heeft blijkbaar net als de hamburger een leuke geschiedenis.

 

 

De hotdog in de VS

De hotdog maakte dus zijn Amerikaanse debuut eind 19e eeuw, toen Duitse immigranten hun culinaire tradities meebrachten naar steden als New York, Chicago en Philadelphia. Met hen brachten ze hun voorliefde voor worsten en broodjes mee, en al snel begonnen straatverkopers in steden over het hele land met de verkoop ervan.

Een van de eerste vermeldingen van de hotdog in Amerikaanse kranten dateert uit de jaren 1860, toen kranten in New York City verslag deden van kraampjes die ‘dachshund sausages’ verkochten. Deze vroege hotdogs werden geserveerd in heel eenvoudige broodjes en waren populair bij zowel arbeiders als zakenlui die op zoek waren naar een snelle maaltijd.

 

 

Populariteit in New York

Hoewel de hotdog al snel populair werd in steden over het hele land, werd het in New York pas echt iconisch. Met zijn drukke straten en diverse bevolking is deze stad natuurlijke de perfecte omgeving voor de hotdog cultuur.

In de late 19e en vroege 20e eeuw bloeide de hotdog verkoop in New York City dan ook stevig op, vooral rond populaire bestemmingen zoals Coney Island en Times Square. Kraampjes en karretjes langs de straten boden hotdogs aan voor een paar centen per stuk. Hierdoor waren ze een betaalbare en smakelijke optie voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen.

Een van de meest iconische hotdog verkopers in New York was Nathan Handwerker, een Poolse immigrant die in 1916 Nathan’s Famous oprichtte, een van de bekendste hotdog ketens ter wereld. Handwerker begon met het verkopen van hotdogs voor slechts vijf cent per stuk. Al snel groeide zijn bedrijf uit tot een legendarische eetgelegenheid die nog steeds populair is in New York en daarbuiten.

 

 

De hotdog nu

Vandaag de dag is de hotdog nog steeds een favoriete lekkernij voor veel Amerikanen, en het gerecht heeft zich sterk ontwikkeld om tegemoet te komen aan een breed scala aan smaken en voorkeuren. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassieke hotdog met mosterd en ketchup, of liever gaat voor een meer avontuurlijke variant met exotische toppings zoals jalapeños en kimchi, er is voor ieder wat wils als het gaat om deze lekkernij.

Bovendien heeft de hotdog ook zijn weg gevonden naar de culinaire wereld buiten de straatverkopers en fastfoodketens. Restaurants over de hele wereld bieden nu hun eigen unieke interpretaties van de hotdog aan. Met luxe ingrediënten en ambachtelijke broodjes tillen zij het gerecht duidelijk naar een hoger niveau.

 

 

Thuis genieten

Ook thuis kan je natuurlijk genieten van een lekkere hotdog. Zeker in de zomer is het een makkelijk gerecht om te maken op de bbq en kan je je heerlijk uitleven op de toppings om het nét even dat persoonlijke tintje te geven. Onze top 10, los van ketchup en mosterd, zijn:

  • tzatziki
  • gekarameliseerde ui
  • kimchi
  • gesmolten kaas
  • zuurkool
  • guacamole
  • citroenmayonaise
  • blauwe kaassaus
  • gebakken champignons
  • bacon

 

 

Leuk weetje

Amerikaanse hotdog-eetwedstrijden zijn ook onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Deze evenementen, die vaak worden gehouden tijdens feestdagen zoals het Fourth of July-weekend, trekken jaarlijks duizenden toeschouwers en deelnemers.

De meest bekende wedstrijd is waarschijnlijk het Nathan’s Famous Hotdog Eating Contest,  op Coney Island, New York. Deze wedstrijd is al sinds 1916 een traditie en trekt eters van over de hele wereld. Deelnemers hebben enkele minuten om zoveel mogelijk hotdogs te eten, compleet met broodjes en toppings. Het gaat om snelheid én om uithoudingsvermogen, en de deelnemers trainen vaak maanden van tevoren als voorbereiding.

Misschien denk je nu ‘wat een gekke traditie’ maar deze wedstrijden hebben een serieuze fanbase: voor veel Amerikanen zijn deze wedstrijden niet alleen een viering van de hotdog zelf, ze belichamen ook de Amerikaanse passie voor competitie en voedsel. Hoe dat er dan uitziet? Dat kun je zien in het filmpje hieronder!

 

 

 

Deel via